Dosarele X... LINUX- Prt. 1
***
M-am apucat de studiat LINUX… nu de mult, dar am învățat câte ceva:
Ce este Linux ?
Linux este un sistem de operare care a fost iniţial creat ca un hobby de către un tânăr student, Linus Torvalds, la Universitatea din Helsinki, Finlanda.
Linus era pasionat de Minix, un mic sistem de operare derivat din UNIX, şi a decis să dezvolte un sistem care sa depăşeasca standardele Minix.
Şi-a început activitatea în 1991, când a lansat versiunea 0.02 şi a lucrat în mod constant până în 1994, când a fost lansată versiunea 1.0 a kernel-ului Linux.
Kernelul dezoltat de Linus este inima tuturor sistemelor Linux, fiind dezvoltat şi distribuit sub GNU General Public License, iar codul său sursă este disponibil gratuit pentru oricine.
Acest kernel poate fi considerat forma de bază în jurul căreia este dezvoltat sistemul de operare Linux. Acum există sute de companii și organizatii precum şi un număr la fel de mare de persoane care au lansat propriile versiuni de sisteme de operare bazate pe nucleul Linux.
În afară de faptul că este distribuit gratuit, funcţionalitatea Linux, adaptabilitatea şi robusteţea lui, au făcut din Linux principala alternativa la sistemele de operare proprietare, cum ar fi, de exemplu, sistemul de operare al Microsoft, Windows.
IBM, Hewlett-Packard şi alti giganţi din lumea IT au îmbrăţişat Linux şi sprijină dezvoltarea acestuia.
În al doilea deceniu de existenţă a sa, Linux a fost adoptat la nivel mondial în primul rând ca platforma de server. Utilizarea sa ca si sistem de operare pentru calculatoarele persoanele este, de asemenea, în creştere.
Gasim LINUX pe Laptop-uri, Mediaplayer-e, PC-uri si, de ce nu, pe dispozitivele mobile care au Android (Android este tot un Linux dar dezvoltat separat, adica "Android este o platformă software și un sistem de operare pentru dispozitive și telefoane mobile bazată pe nucleul Linux).
Nu va mai temeti de LINUX - part.1
Nu va mai temeti de LINUX - part.2
Nu va mai temeti de LINUX - part.3
Nu va mai temeti de LINUX - part.4
Nu va mai temeti de LINUX - part.5
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu